Бившият шеф на Роснано Анатолий Чубайс подаде оставка като специален представител на президента на Руската федерация за устойчиво развитие. Това съобщи американската агенция Bloomberg.

В публикацията си журналистите се позовават на информиран източник. Отбелязва се, че Анатолий Чубайс е напуснал Русия.

Информацията за оставката му се потвърждава от ТАСС .

Братът на Анатолий Чубайс, Игор, каза в интервю за RBC, че не знае за решението на своя роднина.

Самият Анатолий Чубайс все още не е коментирал информацията за оставката и напускането му.

Водещият Владимир Соловьов реагира на ситуацията.

„Това е някак неудобно. Чубайс си тръгна и дори не седна на пистата...”, написа той в канала си в Telegram. Своето мнение по този въпрос изрази и депутатът Михаил Делягин. Той предположи, че задачата на Чубайс може да бъде да доведе Русия до фалит, както беше през 1998 г.

„Сега той също доведе страната до фалит. Вярно е, че неизпълнението не беше обявено от страната, то беше обявено от Запада на страната. Но като цяло мисията е изпълнена, задачата е решена“, каза Делягин в интервю за радиостанцията „Москва говори” .
Сега, според него, Чубайс "с чиста съвест" се прибрал - в една от страните на Запада.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Чубайс е напуснал поста специален представител на президента на Русия за връзки с международните организации за постигане на целите за устойчиво развитие, като добави, че е направил това по собствена воля.

В същото време Дмитрий Песков нито потвърди, нито отрече информацията, че Чубайс е напуснал Руската федерация, като отбеляза, че това е личен въпрос на Анатолий Чубайс.

Анатолий Чубайс пое поста специален представител на президента на Русия за връзките с международните организации на 4 декември 2020 г. Тогава той каза: „Това е знаково за страната и лично за мен интересно“. 

По-рано руски медии съобщиха, че доходите на Чубайс по време на работата му в Роснано възлизат на 1 милиард рубли годишно.