В секретен план, изготвен от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), са представени подробни варианти за дестабилизиране на Молдова.

В него са описани подкрепа за проруски групировки, използване на православната църква и заплаха за прекратяване на доставките на природен газ.

В документа многократно се споменава, че е важно да се предотврати присъединяването на Молдова към НАТО.

Документът е получен и оповестен за първи път от консорциум от медии, включващ VSquare и Frontstor, RISE Moldova, Expressen в Швеция, Центъра за разследваща журналистика Dossier, Yahoo News и Delfi.

От CNN са прегледали пълния текст на документа, който изглежда е написан през 2021 г. от Дирекцията за трансгранично сътрудничество на ФСБ.

Заглавието му е "Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова".

В документа е изложена 10-годишна стратегия за включване на Молдова в сферата на влияние на Русия.

Планът включва поставяне на Молдова в зависимост от вноса на руски газ и разпалване на социални конфликти, както и опити за блокиране на усилията на Молдова да придобие влияние в проруския сепаратистки регион Приднестровие, където са разположени около 1500 руски войници.

В документ от пет страници има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Сред непосредствените цели са "подкрепа за молдовските политически сили, застъпващи се за конструктивни отношения с Руската федерация", и "неутрализиране на инициативите на Република Молдова, насочени към премахване на руското военно присъствие в Приднестровието.

В дългосрочните цели е включено "създаване на стабилни проруски групи за влияние в политическия и икономическия елит на Молдова" и "формиране на негативно отношение към НАТО".

Запитан за документа в четвъртък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил: "Не знаем нищо за съществуването на такъв план. Не изключвам възможността това да е поредната фалшификация. Русия винаги е била и остава отворена за изграждане на добросъседски, взаимноизгодни отношения, включително с Молдова".

Песков добави: "Много съжаляваме, че сегашното ръководство на Молдова изпитва напълно неоправдани и необосновани предразсъдъци спрямо Москва".

Служители на западното разузнаване твърдят, че руската стратегия сама по себе си не е изненадваща, но е възможно да се е ускорила, тъй като молдовското правителство активизира усилията си за по-тясно сътрудничество със САЩ и европейските държави.

Настоящият молдовски президент Мая Санду замени в края на 2020 г. Игор Додон, който беше близък до Кремъл. Прозападната партия ПАС спечели парламентарните избори през следващата година.