В Русия нарастват страховете, че Владимир Путин се готви да обяви тотална война на Украйна, на фона на спекулациите, че все "по-отчаяният" президент може да прибегне до ядрена демонстрация на сила над Черно море, след като инвазията му се провали, твърди Daily Mail.

Днес Путин ще проведе извънредна среща за националната сигурност, като на руския сенат ще бъде наредено да заседава до късно, за да могат да подпечатат всякакви директиви. В същото време неговият нов командир в Украйна - Сергей Суровикин, наричан "генерал Армагедон" - изглежда подготвя почвата за отстъпление от град Херсон.

Генерал Суровикин във вторник каза, че ситуацията в южния украински град е „напрегната“ и че хората, живеещи там, ще бъдат евакуирани, за да „защитят живота на цивилни и нашите военнослужещи“.

„Не изключваме най-трудните решения“, добавя той. 

Евакуациите започнаха днес, тъй като Владимир Салдо, руският служител, който наблюдава окупирания Херсон, каза, че до 60 000 души ще бъдат преместени през следващите шест дни - което предполага, че градът може да падне в рамките на една седмица. 

Администрацията също се мести, добави Салдо, като същевременно обеща Русия да се „бие до смърт“, за да си възвърне пълния контрол. 

Поражението би било най-унизителното, което Путин е претърпял досега, а това предизвиква страхове как би могъл да отговори. 

Ескалирането на „специалната военна операция“ в тотална война би дало правомощия на руския лидер да затвори границите на страната, да обяви военно положение и да въведе повече мъже във въоръжените сили. 

Междувременно новината, че министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс е бил извикан на спешна среща в Пентагона в САЩ вчера, породи повече страхове, че Путин може да подготвя някакъв вид ядрена демонстрация на сила, потенциално включваща първата детонация на открито на атомно оръжие от 1960 г.

Министърът на въоръжените сили Джеймс Хийпи направи малко, за да смекчи тези страхове, когато каза, че дискусиите, които г-н Уолъс води, са „невъзможни“. 

Експерти спекулират, че Путин може да използва ядрено оръжие на отдалечен полигон или над Черно море, за да докаже, че огромният, но остаряващ запас от бойни глави на Русия все още работи.



Лодки пристигат, за да помогнат на цивилни, живеещи под руска окупация, да се евакуират от Херсон, като се споменава, че на 60 000 е било казано да напуснат през следващите шест дни

Увеличаването на безпокойството е фактът, че Русия се очаква да извърши годишен тест на ядрените си оръжия в рамките на дни в учение, наречено „Гром“, но все още не е уведомила Вашингтон кога ще се проведе. 

Съгласно договорите, уреждащи използването на ядрени оръжия, Русия трябва да информира САЩ, преди да извърши ядрени учения, за да избегне риска тестът да бъде объркан с действително изстрелване - което може да доведе до потенциално опустошителен отговор. По същия начин САЩ трябва да уведомят Москва. 

„Не, не сме получили никакво официално известие“, каза американски военен служител в понеделник. 

В същото време НАТО провежда учения, включващи собствените си ядрени сили с бомбардировачи с далечен обсег, изтребители и самолети за зареждане с гориво, които в момента са в небето над Белгия, Северно море и Обединеното кралство. 

„Учението, което продължава до 30 октомври, е рутинна, повтаряща се тренировъчна дейност и не е свързано с никакви текущи световни събития“, обяви алиансът на своята уеб страница миналата седмица. 

Официално днешната среща на Путин по въпросите на сигурността трябва да обсъди „неутрализиране на заплахите за националната сигурност в миграционната сфера“, но в Русия има спекулации, че основната тема вероятно ще бъде войната в Украйна.

Нарастващите страхове идват и от факта, че сесията трябва да се проведе дистанционно - което означава, че Путин може да не е в Москва и вместо това може да се скрие в ядрения си бункер в Уралските планини. 

Но външният министър Джеймс Клевърли се опита да успокои безпокойството в сряда, като намекна, че г-н Уолъс всъщност е във Вашингтон, за да говори за най-новите тактики на Русия в Украйна - използване на дронове и ракети самоубийци за взривяване на електроцентрали - а не ядрени оръжия. 

Клевърли каза, че разговорите, в които е участвал г-н Уолъс, са били „нормална и редовна част от това, което е откровено много ненормална и извратена ситуация“. 

Говорител на Министерството на отбраната добави: „Министърът на отбраната е във Вашингтон, за да обсъди общи опасения за сигурността, включително Украйна. Той ще посети своя колега в Пентагона и висши фигури в Белия дом. 

Спешните разговори на г-н Уолъс дойдоха преди доставката на нови системи на НАТО, които ще укрепят противовъздушната отбрана на Украйна срещу удари срещу цивилни от дронове и ракети камикадзе. 

Русия изстрелва увеличен брой ракети и дронове по Украйна след няколко неудобни седмици на отстъпление на бойното поле.  Използването на безпилотни самолети, за които се смята, че са от Иран, може да предполага, че техните запаси от „високоточни бойни глави с голям обсег на действие и със значителни размери“ са на изчерпване. 

Източници в Техеран споделят, че Иран планира да изпрати повече дронове и ракети земя-земя на Русия. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че насочването на Путин към електроснабдяването, което е престъпление според законите на въоръжените конфликти, „причинява масивни прекъсвания на тока“, като болниците са принудени да използват резервни генератори. 

„Не остана място за преговори с режима на Путин“, каза Зеленски.

„Терористичната държава няма да промени нищо за себе си с подобни действия. Това само ще потвърди неговата разрушителна и убийствена същност, за което със сигурност ще му бъде потърсена отговорност.“ 

Енергийните съоръжения, които са атакувани наскоро, включват в град Житомир, западно от столицата Киев, който остана без ток и вода, както и в столицата и в Днепър.