Въоръжените сили на Руската федерация навлязоха в района на Весели в Донецка област. Положението на фронта е тежко и има тенденция да се влошава поради натиска на окупаторите, съобщиха анализатори на DeepState.

Анализаторите отбелязват, че промените са изясняващи и отразяват напредъка на въоръжените сили на Руската федерация за дълъг период от време.

„Ситуацията е тежка и има тенденция да се влошава поради големия натиск на противника. По целия участък от Раздоловка до Белогоровка (L) московчани се опитват да пробият позициите на Силите за отбрана“, се казва в съобщението.

DeepState отбелязва, че руснаците са съсредоточили части от въздушнодесантната дивизия и активно настъпват в района на Весели, врагът се движи по железопътната линия източно от селото. По-специално, на този участък от фронта имаше пробив на една от частите, която беше изчерпала ресурсите си за дълъг период на отбрана. Освен това бригадата, дислоцирана в този район, е без ротация повече от година и е на предела на силите си.

За настъпление основната сила на противника е пехотата, която той „хвърля“ на позициите на украинските въоръжени сили. Анализатори добавиха, че боевете в района са много динамични, като позициите се сменят.

Ситуацията в район Весели в Донбас, картаЦял екран
Ситуацията в района на Весели

Припомняме, че на 8 май съоснователят на екипа за анализи DeepState Роман Погорели заяви, че въоръжените сили на Руската федерация оказват натиск върху позициите на въоръжените сили на Украйна. Според него в много сектори на източния фронт се наблюдава тежка ситуация.