Командването на руските войски започна демонстративно задържане на мобилизирани войници, отказали да воюват срещу Украйна. Това се съобщава в телеграм канала "Петър срещу мобилизацията".

В Белгород са образувани наказателни дела срещу двама мобилизирани военнослужещи по член 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация, част 2.1 Неизпълнение на заповед. Прави впечатление, че задържането е извършено по време на строя на плаца и всичко е заснето на камери.

Задържаните са заплашени от 2 до 3 години затвор. В същото време Defense Express отбелязва, че руският мобилизиран може да получи до 10 години лишаване от свобода по статията, ако прокуратурата докаже, че отказът да изпълни заповедта е довел до тежки последици. Ситуацията с демонстративното задържане може да се превърне в пропагандна акция на Руската федерация, така че мобилизираните да се страхуват да напишат отказ от участие във войната.

Изданието отбелязва, че в Руската федерация вече е имало случаи, когато мобилизираните не са се подчинявали на висши офицери. В същото време задържаните, които се окажат в ареста, може да се наложи да се срещнат с вербовчиците на групата Вагнер.

Превод: GlasNews