Близо до Москва, след топенето на снега, бяха открити много дронове, които не са успели да достигнат Москва. Това съобщиха от Главното управление за регионална сигурност на Московска област (ГУРБ МО) и предупредиха, че дроновете все още могат да бъдат опасни.

От ведомството предполагат, че те са били потушени със средствата за радиоелектронна война (EW).

„Неприятни изненади могат да очакват любителите на свободното време сред природата: вместо първите цветя, можете да се натъкнете на размразен БЛА. Най-вероятно тези „птици“ са били потиснати от радиоелектронна борба“, съобщиха от пресслужбата на Телеграм канала ГУРБ МО.

Те предупредиха, че дроновете все още могат да бъдат опасни и призоваха хората да не ги пипат. Руснаците са били предупредени, че е по-добре да се отдалечат на 100 метра от БЛА и да не използват радиооборудване, мобилни телефони или GPS наблизо. Те също призоваха да не се пипат дроновете и да не се хвърля нищо по тях.

Припомняме, че последно руското министерство на отбраната съобщи за дронове над Московска област на 17 март. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че над Домодедово е била отблъсната атака на дрон, летящ към руската столица. На самото летище бяха отменени полети.

дрон Кремъл, МоскваЦял екран
Взрив на дрон в Кремъл 

От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна властите в Москва и Московска област многократно съобщават за атаки с дронове. Дронове удрят жилищни сгради в Москва и офис кули в Москва Сити. Заради полетите с дронове на летищата в Москва редовно се въвеждат временни ограничения.