Заплахите на Владимир Путин срещу Украйна и нейните западни съюзници събудиха страх от Студената война до такава степен, че децата в Русия ще бъдат обучавани как да се защитават при ядрена атака.
 
Като част от последните промени в националната училищна програма, учениците ще се запознаят с вредните ефекти на оръжията за масово унищожение, както и методите за защита срещу тях.
 
„Основи на сигурността и отбраната на отечеството ще бъдат въведени в училищата в цялата страна още от септември“, се казва в портал за учители.
 
Децата ще бъдат обучени и как да се защитават при извънредни ситуации като природни, причинени от човека и биологично-социални природни бедствия и военна заплаха.

Оказването на първа помощ на пациенти с външни кръвоизливи, наранявания на тялото, изгаряния, измръзвания и ампутации също ще бъдат включени в учебната програма.
 
Ще бъде включено и основно военно обучение, как се използва автомат Калашников и ръчни гранати.
 
Руският президент одобри промените миналия август, въвеждайки курса по сигурност и отбрана в училище.
 
Всичко върви ръка за ръка с твърденията на Путин, че подкрепата на Запада за Украйна е ескалирала заплахата от пряка конфронтация между Русия и страните от НАТО.
 
През септември 2023 г. Кремъл разположи тактически ядрени оръжия в Беларус – но се зарече да не ги използва.
 
Бившият руски президент Дмитрий Медведев отправи многократни заплахи, че неговото правителство може да използва своя арсенал, ако контранастъплението на Украйна успее и територията на Русия бъде превзета.
 
Превод: GlasNews.bg