Руският президент Владимир Путин подписа законопроект, който криминализира дискредитирането на всички участници в инвазията в Украйна. Преди това законът криминализираше критиките срещу руските въоръжени сили. Новото законодателство обаче ще наказва всякакви публични действия срещу членове на формированията, които участват във войната в Украйна, включително доброволчески отряди.

Прецедент е заповедта за арест на Путин. Ще има ли последствия?

 Максималното наказание за критикуване на военните сили също е увеличено от пет на седем години. Наказанието лишаване от свобода ще се изпълнява от държавата, ако "нарушителят" е извършил подобни действия в рамките на дванадесет месеца.

Други промени във военното законодателство:

- Публичното разпространяване на "умишлено невярна информация" може да доведе до присъда до 15 години затвор.

- Освен това законът издава наказателна отговорност за незаконно влизане в държавен обект. Наказанието за това варира от глоба в размер на 500 000 руски рубли (приблизително 6 495 долара), ограничаване на свободите или лишаване от свобода за срок до две години.

- Русия ще разшири обхвата на военните набори

Изненадващо! Путин пристигна с кола в Крим

В допълнение към новия закон се очаква Русия да промени възрастта за военна служба, която се прилага два пъти годишно. Понастоящем възрастта за призоваване е от 18 до 27 години и вероятно ще бъде променена на 21-30 години, според министерството на отбраната на Обединеното кралство. Промяната ще означава, че учениците вече няма да могат да използват по-нататъшното си образование като причина да избягват военната служба.

Обединеното кралство заяви, че според него мотивът за тази промяна е да се увеличи броят на професионалните войници, информира БГНЕС.

Министерството също така твърди, че стотици млади мъже са били принудени да служат поради административни пропуски или поради открито изнудване.