Дронове се опитаха да атакуват резиденцията на руския президент Владимир Путин в Тверска област. Руската страна обвини Украйна за това.  

"Украйна се опита да атакува Москва и резиденцията на президента на Русия", се казва в доклада.

The Moscow Times отбелязва, че дронът е бил унищожен над Завидово в Тверска област. Именно там се намира резиденцията на Владимир Путин.

Според руските медии силни експлозии са се чули в района на Москва, където останките от дрона са паднали върху гараж с газови бутилки в Павловская слобода.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че дронът, който беше свален в района на Завидово, е летял в посока Москва. По предварителна информация няма пострадали и щети.

По думите му и през нощта дроновете са летели към Москва, но силите на ПВО са ги унищожили в Калужка област и в района на Истра на Московска област. В резултат на това е повреден битов обект в квартал Истра.

Резиденцията на Владимир Путин в Тверска област

Държавната резиденция "Русь" се намира на територията на националния парк "Завидово" близо до село Козлово в Конаковски район на Тверска област. Общата площ е 125 хиляди хектара. Основната сграда на резиденцията се намира в покрайнините на селото, до нея има къща за гости, ловен парк и две езера.

Резиденция на президента на Руската федерация, карта, Завидовоцял екран
Резиденцията на президента на Руската федерация

През февруари 1992 г. руският президент Борис Елцин нареди създаването на държавния комплекс Завидово, който включва национален парк и официалната селска резиденция на президента Рус. Със същата заповед комплексът е подчинен на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. На 18 август 1996 г. с указ на президента на Руската федерация за държавния комплекс Завидово е одобрен статутът на резиденция на президента на Руската федерация.

Припомняме, на 4 септември стана известно, че близо до резиденцията на руския президент Владимир Путин в Ново-Огарьово, Московска област, е монтиран зенитно-ракетен комплекс Панцир С-1. Инсталацията е поставена на по-малко от 10 километра от резиденцията на Путин.