В град Облучие, Еврейската автономна област в Русия, персоналът на Спешна помощ отказа да бъде ваксиниран и обяви оставката си по собствено желание. Сред напусналите работа са 15 души.

РИА Новости, позовавайки се на областната администрация, съобщава, че медицинска помощ на местните жители ще бъде предоставена както обикновено, въпреки масовото напускане на медицинския персонал.

Известно е, че с указ на главния санитарен лекар в Еврейската автономна област Павел Копилов 80% от служителите на линейката трябва да бъдат ваксинирани до 15 ноември, а в случай на отказ да бъдат отстранени от работа без заплащане.

Един от лекарите в Спешна помощ е казал пред агенцията, че ръководството е информирано за взетото решение от медицинския персонал. Той потвърди, че ще напишат изявление, но няма да изоставят пациентите до крайния срок.

„Ще работим до 15 ноември“, каза той.

Според вътрешен човек всичките 15 души работят дълго време в болница за COVID, отдавна са развили антитела срещу болестта. Мъжът обаче не можа да докаже автентичността на думите си.

След публикацията в медиите на официалната страница на здравния отдел на ЕАО се появи съобщение, че медицинска помощ ще бъде оказана на населението, дори ако заплахата от медицинския персонал бъде изпълнена и лекарите наистина напуснат.

Информацията сочи, че ОГБУЗ „Станция на Бърза помощ” обслужва обект с 25 000 жители. За да се компенсира недостига на лекари, ще са необходими 2-3 екипа на Спешна помощ, съобщават от ведомството. В момента пациентите се обслужват от пет екипа.

По данни на оперативния щаб за противодействие на коронавирусната инфекция в областта от началото на пандемията са регистрирани 9300 случая на коронавирусна инфекция и 464 смъртни случая. Леговият фонд на района е запълнен на 89,6%.

Превод: GlasNews.bg