Цистерна с гориво се е взривила на летище близо край руския град Рязан - на 200 километра югоизточно от Москва, при което са загинали трима души.

"Трима загинаха, а петима бяха ранени. От тях двама са получили сериозни телесни повреди", е съобщил източник на агенцията, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС за последствията от експлозията.

В приемното отделение на областната болница в Рязан. "Приехме петима пострадали след експлозията на летището край Рязан", са съобщили от приемното отделение на здравното заведение.

Край Рязан се намира военното летище "Дягилево". На него е базирана единствената авиационна група за въздушно зареждане с гориво на руските военни самолети, както и полк стратегически бомбардировачи Ту-95. От информацията не става ясно какъв самолет или самолети и в каква степен са пострадали. Също така няма информации за причините за взрива и дали става дума за инцидент или има съмнения за диверсия.

В района на областния център има и още едно летище, но то практически не се използва, освен за малки самолети.

Тази сутрин руските канали в "Телеграм" съобщават за експлозия и в авиобазата в град Енгелс, Саратовска област. По-късно властите казаха, че разследват тези информации.

По непотвърдени данни около 6 часа сутринта местно време дрон е паднал на пистата на авиобазата Енгелс-1, в резултат на което са били повредени два бомбардировача Ту-95. Освен това двама войници са били ранени.

Бе публикуван видеоматериал, за който се твърди, че показва нападение срещу летището в Енгелс.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин заяви, че "информацията за инциденти във военни обекти" край Енгелс се проверява от правоохранителните органи. Той отбеляза, че "в жилищните райони на града не е имало извънредни ситуации".

Базата в Енгелс ("Енгелс-2") е една от най-важните бази на руските военновъздушни сили. Там са разположени два полка стратегически бомбардировачи - Ту-160 и Ту-95.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало този въпрос.

От информацията отново не става ясно дали става дума за инцидент или за диверсия. Град Енгелс се намира в Южна Русия, но близо до границата с Казахстан и относително далече от Украйна.

Очаквайте подробности!