Русия отчита увеличение на производството на петрол. Между 1 и 30 май то е достигнало 10,19 милиона барела на ден (bpd) от 10,05 милиона барела дневно през април, съобщи агенция "Интерфакс".

Руските петролни компании, водени от "Роснефт", планират да отворят отново кладенци през юни, които бяха затворени поради западните санкции, тъй като фирмите очакват увеличаване на сезонното търсене и продължително купуване от Азия, пише "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Руските компании планирали да увеличат производството с надеждата за летен ръст на вътрешното търсене и тъй като Русия увеличава доставките по море за купувачи като Индия и Китай, пише bloomberg.

Високопоставен източник от петролната индустрия прогнозира, че търсенето през лятото ще нарасне, тъй като руснаците се стичат в техните летни къщи или дачи, тъй като другите възможности за почивка са ограничени поради санкциите.

Според друг източник в голям руски производител на петрол пренасочването на петрол от други производители към Европа ще създаде пазарни възможности за руските продавачи.

"Те (европейците) ще плащат 5-7 евро за бензин... И тъй като ще трябва да го вземат отнякъде, ние ще изпратим (нашия петрол) до мястото, откъдето ще го вземат", каза източникът.