В редица украински Telegram канали се появи фалшива заповед, написана от името на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Твърди се, че в документа става дума за „допълнителен набор на граждани на военна служба по мобилизация“, във връзка с което военните комисари са „инструктирани“ до 1 ноември 2023 г. да призоват 200 000 граждани.

В "заповедта" пише, че "влиза в сила" от 11 септември 2023 г.

Журналистите обаче разбраха ситуацията, като отбелязаха, че последният регистриран документ от Министерството на отбраната на Руската федерация е битов документ за поддръжката на асансьори.

На официалния сайт на ведомството и на официалния портал за правна информация няма информация за мобилизация.

Заповед на Шойгу

Властите на Руската федерация многократно отричаха множество слухове за уж подготвяна втора вълна на мобилизация в Русия.

На този фон ръководителят на ВЦИОМ Валерий Федоров каза, че руснаците все още мислят за нова вълна на мобилизация в Руската федерация, въпреки че не я смятат за неизбежна.

„Ходът и последствията от частичната мобилизация от 2022 г. са известни: тя решава едни проблеми, създава други“, цитират Фьодоров от „Аргументи и факти“. Той отбеляза, че след края на миналогодишната мобилизация Руската федерация е започнала да набира нови военнослужещи по договор и да развива професионална армия.

Този курс се поддържа и ще продължи "ако е възможно".

Други решения обаче могат да бъдат взети в случай на рязка промяна в обстановката в зоната на войната.

„Нашите граждани имат предвид възможността за нова мобилизация“, каза специалистът.

Той добави, че очакването за нова вълна на мобилизация, подобно на ударите с безпилотните самолети на Украйна, е станало част от общия тревожен фон в Русия.