Организатор на терористичната атака на Кримския мост е шефът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов, експлозивите са доставени от Одеса през България, Грузия и Армения. Това съобщиха Федералната служба за сигурност на Русия, цитирани от ТАСС.

Пожар и експлозия на Кримския мост ВИДЕО

Бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за България. Взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 плета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между "Транслогистик УА" (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), става ясно още от информацията на ФСБ.

ФСБ е задържала осем съучастници в подготовката на нападението.

„В момента в рамките на наказателното дело са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението.", гласи  още съобщението.

Тайно оръжие, а не камионът-бомба стои зад атаката на Кримския мост? ВИДЕО

Общо вече са идентифицирани най-малко 12 съучастници в подготовката на терористичната атака.

От 29 септември до 3 октомври в Ереван на терминала "Трансалянс" товарът е оформен съгласно правилата на Евразийското икономическо пространство, документите са подменени, след което изпращач вече е " ГУ АР ДЖИ ГРУП" ООД (Армения, Алаверди), а получател - "Лидер" ООД (Москва).

След това камионът се връща в Грузия и оттам влиза в Русия през КПП "Верхний Ларс".

В склад близо до Армавир бомбата е разтоварена и са издадени нови документи, като получател става фиктивна компания в Крим. Това става на 7 октомври "със съдействието на Р. Соломко, гражданина на Украйна Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани руски граждани.

Същия ден палетите са натоварени в камиона на вече известния Махир Юсубов, "който заминава за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., докато пътува по Кримския мост, е извършено взривяване".

Федералната служба за сигурност (ФСБ) публикува видео от проверката на камиона, превозващ товар с взривно устройство по Кримския мост сутринта на 8 октомври.

ДАНС разследва маршрута на камиона, взривен на Кримския мост

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост

Очаквайте подробности!