Главнокомандващият ВМФ на Русия Николай Евменов подаде оставка. За временно изпълняващ длъжността главнокомандващ на ВМФ е назначен адмирал Александър Моисеев, командир на руския Северен флот. Това съобщиха на 10 март специализирани руски канали в Telegram.

„Слухове за подобно кадрово решение се носят отдавна, особено на фона на неотдавнашното отстраняване от поста на командващия Черноморския флот Соколов“, пишат водещите на канала „Военен информатор“.

Отбелязва се, че причината за подобни кадрови решения в Кремъл е пълната парализа на ръководството на флота, което е „неспособно както да осигури достатъчна защита на личния състав на кораба от нови заплахи, така и да промени подхода към тактиката на използване“.

Междувременно журналисти от изданието "Фонтанка" пишат, че информацията за кадрови промени във висшето командване на руския флот все още не е официално потвърдена, а на сайта на Министерството на отбраната Евменов все още фигурира като главнокомандващ. Въпреки това, според източници на изданието, се очаква в близко бъдеще Моисеев да се отърве от префикса „действащ“, така че Евменов няма да се върне в кабинета си.

Нека отбележим, че руските наблюдатели изглеждат нескрито доволни от оставката на Евменов и изразяват надежда, че назначаването на нов главнокомандващ ще им донесе „добри новини“.

Цял екран

Какво се знае за новия главнокомандващ

Александър Моисеев е роден на 16 април 1962 г. в село Борское, Калининградска област на Руската федерация. Той прекарва дълги години офицерска служба на атомни подводници на Северния флот и е заемал длъжности: инженер на бойна група, командир на ракетна подводница, командир на подводно съединение, а също и командир на подводни сили.

Александър Моисеев, адмирал на руския флотЦял екран
Адмирал Александър Моисеев

Моисеев е почетен полярен изследовател от 2008 г. Още през 1995 г. той получи първия орден за храброст за първото пътуване до Северния полюс в съвременната руска история. А втори такъв орден флотският офицер получи за ръководство през 2008 г. на преминаването под арктическия лед на атомната подводница К-44 Рязан от Северния към Тихоокеанския флот.

През 2011 г. Моисеев става „Герой на Руската федерация“, а на 3 май 2019 г. с указ на президента на Русия е назначен за командир на Северния флот.