В Московска област гори пожар на петия етаж на многоетажна сграда в Изследователския институт "Платан". Свидетели на инцидента са чули експлозия, а пожарникарите вече трети час не могат да спасят гледащи през прозорците хора. Агенция РИА новости съобщи подробности за извънредното положение във Фрязино, където се намира изследователският институт "Платан" .

Към 17:30 руски журналисти съобщиха, че спасителите от руското министерство на извънредните ситуации все още не са преодолели пожара, избухнал в осеметажната сграда. Пресслужбата на ведомството заяви, че два хеликоптера Ка-32 са участвали в овладяването на бедствието. В близост работят пожарникари, които правят план за влизане в сградата. Около 18 часа стана известно, че пожарът е изпепелил напълно четири етажа от сградата на изследователския институт. По официални данни двама са загинали, съдбата на други шестима е неизвестна.

Някои подробности за събитията разказа анонимен събеседник на руската медия ТАСС. Руснакът разказа, че пожарът е тръгнал в помещенията на фирмата, в която е работил - Експрессервиз. Фирмата се намира на шести етаж. По думите му не знае причината за пожара, сигурен е само, че огънят не е обхванал съседни къщи.

Според канала Mash Telegram в някакъв момент в сградата на изследователския институт е избухнал газов цилиндър. В същото време от видеото се вижда, че експлозията е станала, когато сградата вече е димяла и горяла. Пожарът е обхванал площ от над 4,5 хиляди квадратни метра: гори от пети до осми етаж. Сред жертвите има двама спасители: те са вдишали въглероден оксид и са изпратени в болница. Междувременно в къщата все още има хора и някои видеоклипове показват как те скачат от прозорците, опитвайки се да избягат. Общият брой на пострадалите към 18 ч. е девет души: двама са паднали от прозорците на 6-ия и 7-ия етаж, седем са обгорели или задушени, се казва в информацията.

Научно-изследователският институт "Платан" е изследователска институция, разположена на Заводской проезд, 2. Според журналисти от "Важни истории", институцията е сключила няколко договора с руското министерство на отбраната и се е занимавала с производство на електронно-лъчеви устройства. Обяснява се също, че институтът официално не съществува, но всички негови производствени мощности са присъединени към научно-промишленото предприятие „Исток“, кръстено на. Шокин. ЕС знае за дейността му и затова наложи санкции за участието му в руската война срещу Украйна.