Условията за плащане на договори за газ в рубли ще бъдат изяснени при осъществяване на контакти с купувачи на руски газ, каза пред репортери Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация.

Президентът Путин вчера разпореди в рамките на една седмица да се изработи механизъм и да се създадат условия това плащане да се извършва в рубли. Веднага щом се осъществят контакти с купувачите на газ, като им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция“, отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

„Нека изчакаме до този момент“, добави той, отговаряйки на въпрос дали европейските купувачи ще сметнат решението за плащане в рубли като нарушение на договорите.

Песков обясни още, че Москва ще се опита да реши проблемите, които Сърбия има във връзка с плащането на газови договори в руски рубли, преходът към рубли наистина е проблем за страни, неприятелски спрямо Русия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич "е прав, това наистина може да е проблемна ситуация", призна Песков. Той обърна внимание, че "България в случая направи неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия". "Затова ще й се наложи (да купува газ) за рубли, иска или не иска, харесва й или не", добави Песков.

"Но същевременно това не важи за Сърбия. Това е проблем, който предстои да бъде решен, и естествено тревогите на Сърбия ще бъдат за нас на първо място и приоритетни", увери той

Преди ден руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия привежда разплащанията за доставки на газ за "неприятелски страни" в рубли.

"Да доставяме наши стоки в Европейския съюз, в Съединените щати и да получаваме плащания в долари, евро и други валути за нас вече няма никакъв смисъл. Затова е взето решение в най-кратко време за реализираме комплекс от мерки за преводите на плащанията – ще започнем с нашия природен газ – преводите за разплащане на нашия природен газ, доставен на така наречените недружелюбни страни, да са в руски рубли. Тоест отказваме се от използването на такива изчисления във всички компрометирали се валути", заяви руският държавен глава.

Това е единствената промяна по договорите – доставките по тях ще продължат да се изпълняват в съответствие със заложените в тях обеми и цени, допълни той.

В списъка с "недружелюбни страни" влизат всички държави от Европейския съюз, включително България.