Хакери от Руската федерация хакнаха 100 уебсайта в Украйна. Действията им са засегнали основно интернет порталите на университети, лицеи, училища и други образователни институции.

В резултат на хаковете на уебсайтовете бяха публикувани поздравления за Деня на победата и цитат от руския президент Владимир Путин за братството на двата народа.

Това пише РИА Новости, позовавайки се на един от членовете на хакерската група Kilobyte V. Инициаторът на „празничната атака“ каза:

„Хакерите успешно поздравиха ученици и студенти на уебсайтовете на образователните институции на Украйна за нашия общ празник - Деня на победата.“

Той отбеляза, че 100 сайта са получили поздравления и разяснения по темата за общата история и общата Победа на народите на СССР над нацизма.

На главните страници беше поставен фотоколаж с думи на Владимир Путин.

„Ние винаги – и вие знаете моята позиция – сме смятали украинския народ за братски народ. Все още мисля така. И това, което се случва, разбира се, е трагедия, наша обща трагедия! Но това не е резултат от нашата политика“, цитират хакерите думите на руския президент.

Хакерите също призоваха бойците от украинските въоръжени сили, които не искат да умрат за режима в Киев, да използват радиочестота 149.200 с позивна „Волга“, за да се свържат с руските въоръжени сили и да се съгласят да преминат на руска страна.

Публикуваното съобщение не наруши работата на ресурсите.