Проучване, проведено от японски изкуствен интелект, показа, че Владимир Путин може да има няколко двойника, които използва от много години. 

Пробивът в областта на изкуствения интелект дойде след високопоставеното посещение на Путин в Китай. Твърденията, че Путин използва двойници, преди това бяха отречени от Кремъл, но японско проучване потвърди високата вероятност за използване на двойници.

Путин, двойници на ПутинЦял екран
Невронната мрежа показа, че руският президент е използвал двойник по време на пътуването си до Мариупол

Анализът използва методи за разпознаване на лица, сравнение на гласове и движения на тялото. Според проучването най-малко двама двойници на Путин са забелязани на различни събития. Лицевото разпознаване показа само 53% прилика между Путин на Червения площад и президента, който инспектира Кримския мост. Освен това в Мариупол приликата е била едва 40%, а между Путин на Кримския мост и в Мариупол – само 18%. Експертите по разпознаване на лица го определиха като „несъответствие“ и предположиха, че може да е двойник.

Путин, двойници на ПутинЦял екран
Путин има поне двама двойници, които в различна степен приличат на него

Гласовият анализ също показа разлики между различните речи на Путин. По-специално речта на форума на Евразийския икономически съюз беше различна от другите речи. Графиките за анализ на глас подчертават разликите в ударението и произношението на звуците.

Изследователите също така обсъждат случаи, в които Путин е използвал двойници на публични събития, като концерт в подкрепа на военните и посещение на фабрика за хеликоптери в Сибир. Един от двойниците беше забелязан да маха с ръце и често да докосва носа си, за разлика от стандартното поведение на Путин.

Путин, двойници на ПутинЦял екран
AI анализира много снимки и видеоклипове на Владимир Путин

Анализът на движението на тялото също потвърждава използването на двойници на Путин. Например, при сравняване на видеоклипове от разходки със Си Дзинпин и по време на военноморски парад, сходството е 86%. Походките бяха „подобни“, но все пак има вероятност това да е двойник.