Серийният убиец Михаил Попков, известен в Руската федерация като "маниака от Ангара", мечтае да дойде в Украйна и да участва във военни действия. За това пише руската медия "Вести Иркутск".

В момента Попков излежава присъда. Разследването установи, че той е отнел живота на 81 души, а съдът призна мъжа за виновен за тези престъпления.

Сега обаче "маниакът от Ангара" иска да бъде условно освободен, тъй като се предполага, че настоящата му военна специалност може да бъде търсена в зоната на бойните действия в Украйна.

"Имам една мечта - да вляза в армията. Може би щях да се съглася, без дори да се замислям", каза Попков, намеквайки, че би искал да се присъедини към наемниците от "групата Вагнер", в която нейният създател Евгений Пригожин вербува предимно затворници обещавайки им условно освобождаване.

„Ангарският маниак“ също изрази опасения, че може да не му бъде предложено да участва във военните действия срещу Украйна. Според мъжа уменията му, свързани с радиоелектрониката, може вече да са остарели и да станат без значение.

Кой е "маниакът от Ангара" Михаил Попков

Попков е извършил престъпления от 1992 до 2010 г. в Иркутска област.

Мъжът е бил младши сержант от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация и преди да бъде уволнен от полицията през 1998 г., е извършил няколко престъпления в полицейска форма и в служебна кола.

Руски сериен убиец надмина и Чикатило, и Пичушкин – 78 убийстваМихаил Попков получи втора доживотна присъда

Повечето от жертвите на Попков са били на възраст между 19 и 28 години към момента на убийството. Една жертва е на 15 години, а други четирима са на възраст между 35 и 40 години. Освен това "маниакът от Ангара" ги изнасилвал, преди да лиши жертвите си от живот.

Попков беше задържан през 2012 г. във Владивосток (Русия). Първия път мъж е осъден на доживотен затвор през 2015 г., втория - през 2018 г.

Припомняме, че за периода от септември до октомври 2022 г. броят на затворниците в руските мъжки колонии е намалял с 23 хиляди души, което е рекорд. Журналистите обясняват този скок с факта, че от лятото насам затворниците са били активно вербувани в руски ЧВК и изпращани на война в Украйна.

Превод: GlasNews