В Архангелска област, на космодрума Плесецк, е станал сериозен инцидент по време на тестово изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", твърди Reuters, позовавайки се на оръжейни експерти.

OSINT проектът MeNMyRC беше първият, който съобщи, че тестовете на "супероръжието" на Путин, както наричат ​​междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" на Запад, може да не са протекли по план. Авторите публикуваха онлайн сателитни снимки, показващи възможните последствия от неуспешен старт.

В същото време в Русия няма съобщение за изстрелванията на Сармат, но експерти предположиха, че тестовете на междуконтиненталната балистична ракета или подготовката за тях може да са били извършени на космодрума, тъй като именно на полигона Плесецк се провеждат тестовете на междуконтиненталната балистична ракета.

Сармат

Според Reuters изображенията, направени от Maxar на 21 септември, показват кратер с ширина около 60 метра в стартовата шахта на космодрума Плесецк.

Те показват огромни щети, които не се виждаха на снимките, направени по-рано този месец.

„По всички признаци това е неуспешен тест. Това е голяма дупка в земята. Има сериозен инцидент с ракетата и силоза“, цитира агенцията Павел Подвиг, базиран в Женева анализатор, който ръководи проекта „Ядрени сили на Русия“, който е проучил изображенията.

Тимъти Райт, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон, каза, че унищожаването на зоната непосредствено около ракетния силоз показва инцидент, настъпил малко след пожар.

„Една от възможните причини е, че първата степен (ускорител) или не е задействала правилно, или е имало катастрофална механична повреда, която е накарала ракетата да падне обратно в силоза или да се приземи много близо до него и да експлодира“, каза той пред Reuters.

В същото време Съединените щати не пренебрегнаха инцидента, като след него изпратиха разузнавателен самолет Cobra ball от Аляска в зоната на извънредна ситуация. Именно този тип самолети винаги се изпращат да наблюдават изстрелванията на балистични ракети, където и да се извършват.

Според канала Telegram „Военен информатор“ системата за наблюдение на пожари FIRMS е открила сериозен пожар в района на Плесецк. Отбелязва се, че Сармат не е бил оборудван с ядрена бойна глава по време на тестовете, така че радиационното замърсяване е напълно изключено.

Кремъл не коментира публикуваната от медиите информация за неуспешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, отбелязвайки, че не разполага с такива данни. Прессекретарят Дмитрий Песков посъветва журналистите да отправят тези въпроси към руските военни в министерството на отбраната.

„Нямаме информация по този въпрос. Това е по-скоро въпрос, който е от компетенцията на нашите военни, затова препоръчвам да се свържете с тях“, каза той. Министерството на отбраната все още не е коментирало съобщението на Reuters.

Руският президент Владимир Путин за първи път обяви разработването на Сармат през 2018 г., като нарече ракетата уникално оръжие, подобно на което „няма аналози в света и няма да съществува дълго време“. Според държавния глава "Сармат" е предназначен да гарантира сигурността на Русия от външни заплахи в продължение на много години.

Ядрена триада: Путин съобщи, че ще постави на бойно дежурство системи Сармат

РС-28 Сармат се смята за един от ключовите елементи на актуализираната ядрена триада на Русия. Той е предназначен да замени остарелите ракети на комплекса Р-36М „Воевода“ и има потенциал да доставя ядрени бойни глави на разстояние до 18 хиляди километра.

Медиите съобщиха, че Сармат може да носи до 16 ядрени бойни глави с индивидуално насочване, както и хиперзвукови плъзгащи бойни глави Авангард, нова система, която Путин каза, че е несравнима с враговете на Русия.

Ракетата трябваше да бъде въведена в експлоатация през 2021 г., но по-късно срокът беше отложен. Роскосмос съобщи, че комплексите "Сармат" са били поставени на бойно дежурство през септември 2023 г.

Путин: Първият „Сармат" започва бойни дежурства до края на годината

От началото на войната руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия разполага с най-големия и най-модерен ядрен арсенал в света и предупреждава Запада да не прекрачва прага, който може да доведе до ядрена война.

Описаха унищожаването на Ню Йорк от ракетата „Сармат"