Според руското министерство на отбраната въоръжените сили на РФ, разположени на остров Змейни в Черно море, напълно са изоставили съоръжението. Това заяви генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Според него руските военни са напуснали острова "като стъпка на добра воля". Разположеният там гарнизон е изведен от територията на острова, а задачите в съоръжението са изпълнени.

Според Конашенков така Русия показвала на света, че не пречи на ООН да създаде хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна.

Сега, както се посочва в руското министерство на отбраната, „думата“ е на Украйна, която все още не е разчистила черноморското крайбрежие близо до бреговете си.

“Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа“, написа пък в Туитър Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Туитът му беше придружен от снимка на острова, от който се издига черен дим.

Змийският остров е срам и унижение за руското командване и ПВО, написа в блога си военният анализатор Александър Коваленко, според когото руското командване показа, че не само не цени живота на своите военнослужещи, като ги изпраща на острова като мишени, но и не разбира напълно защо са на това съоръжение. От друга страна, винаги ще може да се каже, че те са преследвали точно такъв план и след това „по собствена воля“ да изтеглят остатъците си от единици от Змийския остров.

Припомняме, че Украйна обяви загубата на контрол над остров Змейни в първия ден от началото на войната. Тогава от  въоръжените сили на РФ казаха, че 82 украински бойци на острова са били пленени. От тях взеха подписка за неучастие във военни действия.

В същото време въоръжените сили на Украйна многократно се опитваха да си върнат острова под свой контрол.

Превод: GlasNews