От Москва за Ижевск излетя специален полет на Министерството на извънредните ситуации с руски лекари и психолози, които ще се занимават с жертвите на стрелбата в 88-мо училище.

Към момента се знае за 15 загинали, над 20 ранени.

Въоръжен стреля в руско училище, уби служители и деца* ВИДЕО

Изданието "Комсомолская правда" разговаря с първата жертва - момче, което видяло стрелеца близо до часовника. Убиецът влязъл в училището и веднага открил огън – безшумно застрелял пазача.

16-годишният тийнейджър разказа, че мъжът бил в черно, чул се трясък. Момчето помислило, че пиротехниката е проработила и тогава видяло пистолета.

„Бях на 20 метра от него. Той веднага започна да стреля, без викове, без искания. Първо стреля по пазача, вторият изстрел полетя към мен. Куршумът ме удари в дясната страна на гърдите. За щастие премина”, разказва ученикът от 10 клас. Момчето успяло да избяга – втурнало се към кабинета на директорката, а тя казала на всички от кабинета си да не напускат часа.

Ученикът е сигурен, че пазачът го е спасил, а самият той се е "отблъснал куршума", т.к. нараняването не е било сериозно.

„Той нямаше време да ме довърши, строежът на училището ме спаси: бързо изтичах зад ъгъла и изтичах до директора, за да му кажа какво се случва“, продължава момчето.

Секретарката на училището му спряла кръвта, докато директорът съобщавал на всички за случващото се. По-късно е лекуван от лекари.

Междувременно медиите съобщиха за смъртта на двама гардове - и двамата работели в частна охранителна фирма.

Загиналият охранител Николай Кисельов, пенсионер, работил около две години в училището, е оставил две деца и три внучки. Тази сутрин жена му не можа да се свърже с него.

Партньорът на Николай също беше застрелян от стрелеца.

Превод: GlasNews