От 12 до 13 януари група изследователи от руската геопроучвателна компания TNG-Group се отправили от град Уст-Кут в Иркутска област към Чаяндинското нефтено и газово кондензатно находище, считано за едно от най-големите в източната част на Русия. Но по пътя те загубили капсула с размерите на малък пръст, която съдържала източник на радиация от цезий-137. 

Цезий-137, подобно на стронций-90, се смята за един от най-опасните изотопи, пише Baza. Неговият полуживот е 30 години, освен това металът е биологично активен.

Капсула с цезий-137Цял екран
Капсула с цезий-137

Опасното вещество е било предназначено за разузнаване на района. Той се съхранявало в малка специална капсула, която била опакована в специална защитна кутия. Кутията била в мобилна станция в базата на КамАЗ, но след пътуването капсулата я няма. Полицията издирва, но засега веществото не е открито.

Между другото, след аварията в Чернобил се случи мащабно освобождаване на цезий-137 и 40% от изпуснатия обем падна с валежи на територията на бившия СССР.

В началото на 80-те години подобна капсула е зазидана в стената на къща в Краматорск. В един от апартаментите няколко тийнейджъри починаха от левкемия в продължение на няколко години. Семейството решава да се премести, но подобно заболяване е открито и при новите обитатели. Първоначално лекарите смятаха, че това е въпрос на наследственост. Но впоследствие представители на второто семейство провериха радиационния фон, който беше надценен стотици пъти. Оказа се, че в стената на детската стая е открита капсула с цезий-137.