Измамите, при които жертва стават най-възрастните членове на обществото, далеч не са само български патент. Такъв е случаят с 25-годишен руснак, решил да заработи пари на гърба на пенсионери.

"Бабо, здравей, обажда се твоят внук. Сега съм в Испания и имам сериозни проблеми. Спешно ми трябват пари. Помагай!", такова обаждане получава миналата година 89-годишна жителка на руския град Тулун.

Жената не подозира, че е станала цел на измамник и дори не разбрала, че говори с непознат, а не със своя внук.

А коя баба няма да помогне на любимото си дете? Пенсионерката веднага извадила от шкафа всичките си спестявания, но не успяла да ги изпрати веднага – нямала банкова карта.

"Испанецът" обаче не се притеснил, той решил да вземе парите кеш. Свързал жената с таксиметров шофьор, но който тя дала 90 000 рубли, които да получи нейният мним внук.

А него служителите на реда заловили в края на октомври 2020-та година. Оказало се, че той не обитава слънчева Испания, а град Тайшет.

В хода на разследването станало ясно, че мошенникът е измамил още 16 души, освен потърпевшата баба от Турен. Мъжът действал по една и съща схема - обаждал се на жертвата и се представял за роднина в беда, разказват от местната полиция.

Младият измамник обичал да се нарича Андрей, а в повечето случаи набелязаните били на възраст от 60 до 90 години.

Когато жертвите не успявали да се справят със съвременните технологии и да изпратят парите чрез тях, той научавал личните им данни и пароли, създавал банкиране онлайн и превеждал средствата на собствената си сметка.

По този начин той присвоил близо 500 000 рубли.

Освен това Андрей решел да печели и по още един измамен начин. Той завличал с капаро хора, желаещи да си купят автомобил.

Мъжът създавал фалшиви обяви за продажба на коли и уговарял купувачите да му изпратят част от стойността им, но предварително. После преставал да води кореспонденция с тях.

Днес обаче на младия мъж няма да може да помогне дори собствената му баба, пише руската преса. На него са повдигнати обвинения по две линии - за мошенничество и за кражба.

Превод: GlasNews.bg