Бебе, изоставено при температури от минус 20 градуса в Сибир навръх руската Коледа, е оцеляло и е в добро състояние, съобщават руските медии.

Новороденото е намерено от петима тийнейджъри в голяма кутия на отдалечен път край село Сосновка, близо до Новосибирск на 7 януари. Момиченцето е откарано в болница от родителите на един от младежите, където му е оказана помощ.

Два дни по-късно полицията обяви, че издирва майката и е започнала наказателно разследване за опит за убийство на непълнолетно лице.

Разследващите търсят очевидци, които знаят нещо за случилото си. Може би някой е знаел за плановете на бременната жена.

Родителите на тийнейджъра, които са закарали бебето в болницата, са изявили желание да го осиновят, но трябва да изчакат дали няма да бъдат открити неговите биологични роднини, пише ТАСС.

Пред руски медии бащата Дмитрий Литвинов разказва, че петте момчета излезли на разходка на 7 януари.

"Вече било тъмно, те светнали с телефоните си и видели какво има в кутията", обяснява той. Вътре било момиченцето, оставено с парцалено одеяло и шише.

Дмитрий и съпругата му Анна били повикани незабавно от сина им Ренат и откарали бебето в болница.

Опасявали се, че детето, което било само на няколко дни, може да е получило измръзване и да не оцелее. При пристигането дежурната лекарка бързо прегледала бебето и го затоплила.

Новороденото няма следи от измръзване и е прехвърлено в детска болница под наблюдение на педиатри. Не са открити никакви патологии и здравето му е задоволително.

Момиченцето се храни добре. Лекарите определят, че към момента на постъпване в болницата бебето е било на около три дни, а съдейки по състоянието на пъпната връв и начина, по който е била обработена, най-вероятно е било домашно раждане, гласи съобщение на местните здравни власти.