Израелската сухопътна операция в Газа ще доведе до цивилни жертви, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Според Путин най-важното е да се спре кръвопролитието. В речта си в Бишкек, Киргизстан, руският президент заяви, че конфликтът трябва да бъде разрешен с мирни средства и че Русия подкрепя решение, основано на съществуването на две държави.

По-рано израелските военни призоваха всички цивилни жители на Газа, където живеят над 1 млн. души, да се преместят на юг в рамките на 24 часа. Израелската армия вече придвижи танкове в южната част на държавата.

Предупреждение за 1 млн. души: Евакуирайте се до 24 часа

Израелските сили поставяха и произволни контролно-пропускателни пунктове. В петък израелските военни призоваха всички цивилни от Газа, повече от 1 милион души, да се преместят на юг в рамките на 24 часа. От „Хамас“ казаха на хората да не го правят и определиха заплахата на Тел Авив като „фалшива пропаганда“.

Израелските военни самолети продължават да атакуват Газа като отмъщение за атаките през уикенда на бойци на „Хамас“, които убиха повече от 1300 израелци, предимно цивилни, пише bTV.

Хамас призова жителите на Газа да не изпълняват предупреждението на Израел

Израелската армия каза, че ще оперира „предимно“ в град Газа през следващите дни. Ивицата Газа, където живеят 2,3 милиона души, е под обсада от Израел, който удари цели на „Хамас“ в анклава и уби повече от 1500 палестинци в ответни атаки след нахлуванията през уикенда.

Напрежението нараства и по границата между Израел и Ливан. Военни машини и танкове бяха разположени в готовност в петък, седмият ден от войната с „Хамас“, която се разшири и включи северните граници с Ливан.

Влюбени си направиха прощална СНИМКА, докато Хамас стреляли край тях