Буря връхлетя Черно море преди седмица и нанесе хаос по крайбрежието. Сред жертвите на бруталния вятър беше пристанището на Севастопол, в окупирания Крим, където руският флот държи военните си делфини.

Към момента не е ясно дали животните все още са загражденията си, или са се възползвали от възможността да избягат. Знае се обаче, че съоръженията са силно повредени.

Тази информация е открита от Х. И. Сътън, журналист и разузнавателен анализатор, който идентифицира ситуацията след изследване на скорошни сателитни изображения.

„Мащабна буря връхлетя Крим на 26-27 ноември. Предварителният анализ разкрива, че загражденията за делфини в пристанището на Севастопол са изчезнали-100%“, написа Сътън в публикация в X (бивш Twitter).

От известно време се подозира, че Русия е използвала обучени военни делфини при нахлуването си в Украйна. През април 2022 г. Военноморският институт на САЩ (USNI) предположи, че животните са били използвани за защита на военноморската база на Русия в Черно море.

В началото на февруари миналата година на входа на пристанището на Севастопол бяха поставени две заграждения за делфини.

Руските кораби в базата може да са извън обхвата на украинските ракети, но могат да бъдат саботирани чрез подводна намеса. Смята се, че това е причината за присъствието на делфини в пристанището.

След разпадането на СССР делфините, които са обучавани по време на Студената война, са приети от украинската армия. Но Русия отново ги завладя, когато те анексира Крим през 2014 г. Според украински източници, въпреки че Русия се опита да разшири програмата, някои от нейните морски пехотинци отказаха да „дезертират“, като започнаха гладна стачка и умряха „патриотично“.

Русия не е сама в този метод на водна защита. Много военноморски сили използват обучени делфини и китове за специфични задачи, които могат да включват защита на кораби и бази, но също така извличане на предмети от морското дъно и локализиране на мини.

В допълнение към своите делфини, руският флот също е използвал китове белуга за своите военни подвизи. През 2019 г. заподозряна шпионска белуга беше видяна в норвежки води, носеща колан с надпис „Оборудване на St. Петербург“. Норвежките биолози го нарекоха Хвалдимир, за когото смятат, че може да е избягал от заграждението си.

Оттогава Хвалдимир е видян да изследва водите около Швеция.

Що се отнася до потенциално избягалите делфини, ако те наистина са избягали, вероятно ще се справят добре, живеейки в Черно море. В тези води има и други подвидове афали, както и други видове китоподобни, пишат от научния сайт.