Русия обяви, че е използвала в Украйна хиперзвукова ракета "Кинжал". Мишената била подземен склад за боеприпаси в Югозападна Украйна. Атаката била извършена вчера. За първи път от началото на войната се потвърждава употребата на хиперзвукова ракета. "Кинжал" развива скорост от 6 хиляди километра в час.

19 февруари. Пет дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Руски военни тестват хиперзвукова ракета "Кинжал" като част от обявеното от тях тогава военно учение. "Кинжал" се изстрелват от МиГ-31 и според Русия могат да поразяват цели на разстояние до 2 хиляди километра. Почти месец по-късно украински обект е поразен от хиперзвукова ракета.

Най-малко 50 украински войници са загинали при руски удар до Николаев

"На 18 март авиационната ракетна система "Кинжал" с хиперзвукови ракети унищожи голям подземен склад за ракети и боеприпаси на украинските войски в село Делятин в Ивано-Франковска област", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.
Хиперзвуковите ракети надхвърлят поне пет пъти скоростта на звукa и траекторията им може да бъде променяна по време на полет, което ги прави трудни за забелязване и прихващане от стандартните системи за противовъздушна отбрана.

В реч през март 2018 година Владимир Путин обяви, че в южната част на страната е разположена нова свръхзвукова оръжейна система и че е започнало серийно производство на свръхзвукови ракетни комплекси, припомня БНТ.

Лавров: Усеща се как САЩ "държат за ръка" Украйна по време на преговорите с Русия

"Движи се към целта като метеорит, като огнена топка. Температурата на повърхността достига 1602 градуса по Целзий. Въпреки това устройството се управлява надеждно", заяви Владимир Путин.
Авангард - това е разработката с която Путин се гордее особено много. Руските военни твърдят, че ракетите от този тип развиват скорост 27 пъти скоростта на звука, че могат да променят траекторията и скоростта си, да носят ядрена глава и да покосяват цели на разстояние от хиляди километри.

Друга хиперзвукова ракета на въоръжение в Русия е "Циркон", която се изстрелва от кораби или подводници. Според руски експерти скоростта, която развива, е 9 пъти скоростта на звука.

Дни преди началото на войната Русия тества и ракети "Циркон". Според военни анализатори използването на ракети "Кинжал" в Украйна не дава на Москва стратегическо предимство, но има психологически ефект.

НАТО обяви броя на войските си на Източния фланг. Колко са в България?

Съединените щати също разработват хиперзвукови ракети и вече успешно тестваха технологиите. През лятото Китай също проведе няколко успешни теста с хиперзвукови ракети.

Според информациите на Пекин ракетата обиколила Земята в ниска орбита със скорост, която е пет пъти по-висока от тази на звука, но е пропуснала целта си с 30 километра.

В надпреварата за създаване на хиперзвукови ракети се включи и Северна Корея с няколко теста. Пхенян се опитва да разработи ракета, която да комбинира предимствата между континенталната балистична ракета с тези на крилата ракета.

Индия, Япония, Австралия, Франция и Германия също проучват технологиите за хиперзвукови ракети.