С анексирането на окупираните украински територии ядрените заплахи на Кремъл навлизат в нова фаза. Според перверзната логика на руското ръководство, занапред всяко настъпление на украинците ще се смята за нападение срещу руска територия, съответно и за възможен повод за използване на ядрено оръжие. Това пише в анализа си за портала T-Online Мартин Кюпер.

"Ескалация с цел деескалация"

Авторът пояснява, че в случая става дума за удари с тактическо ядрено оръжие, което има много по-малка мощ от стратегическото. Стратегическите ядрени заряди притежават взривна мощ между 100 килотона и няколко мегатона тротилов еквивалент. Само за сравнение: американската бомба, която през 1945 година разруши Хирошима, беше 15 килотона.

Руската подводница Белгород тествала торпедо с ядрена глава

В днешно време стратегическите ядрени оръжия служат главно за възпиране, докато тактическите - според циничното мнение на редица военни - могат дори да бъдат използвани за ограничени бойни действия, без това да доведе до ядрена ескалация. Този възглед вероятно изповядва Владимир Путин, следвайки руската доктрина на "ескалация с цел деескалация". 

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света

Мартин Кюпер припомня, че Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света. НАТО до голяма степен ликвидира тактическите си ядрени оръжия, докато Русия ги пази. Наблюдатели от американския "Бюлетин на ядрените учени" смятат, че този арсенал възлиза на около 1912 бойни глави, които се намират в ръцете най-вече на военноморския флот и на военновъздушни сили.

Путин готви дъщеря си за свой наследник

Ето за какви оръжия става дума според публикацията:

Многоцелеви атомни подводници проект 885 "Ясен". Тези относително нови подводници, първо представени през 2015 година, могат да бъдат въоръжени с крилати ракети "Калибър", с които да обстрелват наземни цели на разстояние до 2500 километра.

Бомбардировачи със среден обсег "Туполев Ту-22М", "Сухой Су-24" и МИГ-31К, които могат да изстрелват крилати ракети. В тази категория влиза и хиперзвуковата ракета "Кинжал", за която Русия твърди, че вече неколкократно е била използвана във войната в Украйна, макар само с конвенционален заряд.

Самоходната артилерийската установка "2С7М Малка", която може да изстрелва и ядрени снаряди на разстояние до 55 километра.

Ракетна система със среден обсег "Искандер-М", инфорвира novini.bg. Подвижната ракетна установка може да изстрелва ракети на до 500 километра разстояние, а крилати ракети – дори до 1500 километра. Ракетите "Искандер", разположени в руския ексклав Калининград, могат да достигат до цели в Берлин, Варшава и Копенхаген.

Мартин Кюпер припомня, че тактическите ядрени оръжия са били разработени в годините на Студената война, за да се използват за унищожение на войскови подразделения, танкови бригади, командни пунктове и бункери на врага. Макар че взривната им мощ е доста по-ниска от тази на стратегическите ядрени оръжия, тактическите атомни оръжия могат да предизвикат опустошителни разрушения. Кюпер смята обаче, че войнолюбецът Путин залага най-вече на психологическото въздействие на ядрените оръжия, за да прекърши съпротивата на украинците и да спре оръжейните доставки от западните съюзници на Киев.