Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков отказа да коментира назначаването на генерал-полковник Александър Лапин за началник на Генералния щаб на Сухопътните войски на въоръжените сили на Руската федерация. Той заяви това по време на разговор с репортери във вторник, 10 януари, съобщава РИА Новости.

„Знаете, че има открити президентски укази, има президентски укази, класифицирани като „секретни“, коментира говорителят на Кремъл.

Той добави още, че сред публикуваните документи все още няма указ за назначаването на Лапин.

Назначаване на Лапин за началник-щаб

Сутринта на 10 януари руската агенция РБК, позовавайки се на източник в руското министерство на отбраната, съобщи, че генерал-полковник Александър Лапин е назначен за началник на щаба на Сухопътните войски на Русия.

Преди това командирът командваше групата войски „Център“, участвала в боевете при Лисичанск на територията на Украйна.

Междувременно в Русия Лапин е критикуван и обвиняван в посредствени бойни действия. Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров, ръководителят на групата Вагнер Евгений Пригожин и бившият лидер на донецките бойци Игор Стрелков-Гиркин се изказаха негативно за новия началник на Генералния щаб.

Какво се знае за Александър Лапин?

Лапин е роден през 1964 г. в Казан. През 2017 г. е назначен за началник-щаб на групата руски войски в Сирия, през ноември същата година оглавява командването на Централния военен окръг. През 2018-2019г командва група войски в Сирия. На 4 юли 2022 г. е удостоен със званието „Герой на Русия“ за участието си във войната срещу Украйна.

Превод: GlasNews