След началото на агресията над Украйна възникнаха множество въпроси около здравословото състояние на руския държавен глава Владимир Путин. Появиха се спекулации, свързани както с физическото, така и с психическото му състояние, но Кремъл отхвърли подобни твърдения. Ето и някои от признаците, които обясняват защо мнозина подозират, че Путин е болен:

Мнозина спекулират, че е възможно руският президент да приема стероиди като част от лечение на заболяване. На скорошни снимки Путин изглежда с по-подуто от обикновено лице, което според някои може да означава, че е подложен на лечение със стероиди. Спекулациите са, че той ги приема заради проблеми с гърба.

Страничните ефекти на стероидите включват промени в поведението и настроението. Висока доза е възможно да доведе дори до объркване или промени в мисленето, според благотворителната организация Macmillan Cancer Support.

"Z"-ки се движат по пътищата ни! Поклонници на Путин да искаш СНИМКИ

Оттам твърдят, че това може да включва включително поява на странни или плашещи мисли.

Фиона Хил, бивш британски старши експерт по Русия в Белия дом, коментира пред Politico: „Путин не изглежда толкова страхотно, той беше доста подпухнал“. Според политолога Валерий Соловей Путин има рак, както и симптоми на Паркинсон.

Той твърди още, че руският президент е претърпял операция по спешност през февруари 2020 г.

Миналата седмица Владимир Путин излезе на сцената на стадион "Лужники", където се проведе празничен митинг-концерт по повод осмата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. Мнозина твърдят, че си е личало, че държавният глава накуцва.

Кадри, които потвърждават това, подхранват нарастващите спекулации, че лидерът може да страда от болестта на Паркинсон, която може да влияе на поведението му.

Путин смени повече от хиляда лични служители

Проф. Соловей не е единственият, който спекулира, че Путин може да има Паркинсон. Сър Ричард Диърлав, бивш шеф на MI6 (тайната служба за външно разузнаване на Обединеното кралство), наскоро коментира пред медиите, че често има връзка между болестта и „загубата на сдържаност“. Според него е възможно рационалното поведение на Путин да е компрометирано от болест. Диърлав изказва предположение, че руският държавен глава страда от Паркинсон.

„Чувал съм няколко невролози, които казват, че загубата на сдържаност и психозата са много чести симптоми на тази болест“, допълва той.

Американският сенатор и старши член на Комисията на американския Сенат по разузнаването Марко Рубио наскоро спекулира, че нещо не е наред с Владимир Путин.

По време на скорошните срещи на Путин се забелязва, че той стои на разстояние от другите. Някои спекулират, че това е игра на власт, а други смятат, че руският президент може да се страхува да не се разболее от коронавирус, припомня novini.bg. Ако предишните твърдения за здравословното му състояние са верни, той може да е по-уязвим към вируса, а това да обяснява предпазливостта му.

Изолиран и заобиколен от лакеи – така той управлява. Иска да е Путин Велики

Опитите на Путин да стои далеч от хората около себе си, обаче, не са последователни. При неотдавнашна среща с френския президент Еманюел Макрон, двамата бяха забелязани да седят на няколко метра един от друг - и това изглеждаше нелепо. По-късно се оказа, че Макрон е отказал да си направи тест за COVID, преди да се срещне с Путин, поради опасения, че по този начин ще предостави своята ДНК.

Путин, обаче, беше видян да се ръкува с близкия си съюзник - президента на Беларус Александър Лукашенко по-рано този месец - което означава, че той може да е дал отрицателен тест за COVID преди срещата.

Наскоро Лукашенко каза пред японска телевизия, че Путин е в отлично здраве.