Жителите на село Перовски в Оренбург успяха да защитят домовете си от водата. Това, което ги спаси от наводнението, беше язовир, който хората прекараха сами и буквално го построиха заедно.

Както пише Baza, когато водата в река Урал започнала да се покачва, жителите на селото осъзнали, че техните къщи също могат да бъдат наводнени. След това започват да събират пари и проектират язовир. Със събраните пари били поръчани хиляди кубични метри глина и строителството започнало. Язовирът е изграден със собствени сили денонощно.

Абсолютно всички помагали – мъжете строяли, жените ги хранели. Задълженията били разпределени на семействата. Помагали и тези, които имат мотокари. А през нощта имало бдение - всички проверявали с фенерчета дали няма дупка в язовира.

В резултат на това язовирът оцеля. Водата остана пет дни и започна да намалява едва на 14 април.

В интернет се появи видео, на което жители на селото стоят на язовира и се държат за ръце. Всички бяха заснети от въздуха с дрон – мащабите на строежа са впечатляващи. Мащабите на наводнението също бяха поразителни - всичко пред язовира беше наводнено.

Жителите казаха, че не са получили никаква помощ от администрацията, дори спешни плащания. Някои се оплакаха, че служителите ги заплашват да ги накажат за неразрешено строителство на язовира.

Припомняме, когато нивото на река Урал беше 1120 см, бяха наводнени 361 къщи и парцели. Продължава евакуацията на хора от засегнатия район.