Стоманените кабели минават дълбоко в океаните, осигурявайки интернет на всички континенти. Около 97% от всички комуникации в света се осигуряват от подводни мрежи. За това разказаха експерти от британския вестник Daily Mail. Изданието смята, че днес Русия се е насочила към тези системи. 

Според анализатори руският лидер Владимир Путин би могъл да организира "края на света", като лиши Великобритания и други страни от интернет. Те подчертаха, че изключването на държавата от глобалната мрежа ще доведе до смущения във всички сфери на живота и в това число ще удари отбранителната система.

„Според експертите този сценарий на съдния ден стои редом с ядрена война като екзистенциална заплаха за нашия начин на живот“, пише Daily Mail.

Изданието отбелязва, че към тази позиция се придържа по-специално адмирал Антъни Радакин. Новият началник-щаб на британския флот смята Русия за враждебна държава. Освен това високопоставеният военен посочи повишената активност на руските подводници, които според него могат да повредят комуникационните кабели, минаващи под водния стълб.

Изданието подчертава, че интернет кабелите са проектирани от висококачествени материали, следователно са в състояние да издържат на стрес в агресивна океанска среда. Междувременно, според тях, Русия може да използва подводници за инженерни работи, оборудвани с фрези, които могат да се справят със стоманени проводници.

Вторият метод за лишаване на Обединеното кралство от интернет е още по-удивителен. Авторите на статията смятат, че руските кораби, минавайки през плитки води, могат умишлено да спускат и влачат по дъното котвите, за да повредят комуникационните кабели и да опишат случилото се като инцидент.

Превод: GlasNews