Русия обвини Украйна в опит за нападение с дрон срещу Кремъл. Предполагаемото нападение в Москва се разглежда като опит за покушение срещу руския президент Владимир Путин, съобщават държавните медии.

Твърдението е направено от Кремъл и съобщено от няколко руски информационни агенции.

Руски официални лица заявиха, че Путин не е бил ранен и че Москва е свалила два дрона. Кремъл заяви, че си запазва правото на ответни действия и че разглежда предполагаемото нападение като терористична атака. 

Германски медии съобщиха за опит за покушение срещу Путин

GlasNews.bg съобщи за друг случай, за който информира Bild, позовавайки се на свое разследване. В него се разпространи информацията, че дрона на въоръжените сили на Украйна, който се разби в района на Москва, е бил предназначен за убийството на руския президент Владимир Путин.

"Украинските разузнавателни агенции се опитаха да убият руския президент Владимир Путин с дрон камикадзе, но Кремъл пази това в тайна." Това се казва в разследване на германския таблоид, което беше публикувано на 27 април.

В материала се подчертава, че основната цел на БПЛА UJ-22 със 17 килограма експлозив, паднал наскоро в село Воровское, недалеч от Ногинск, е новият индустриален парк Руднево, построен край Москва. Територията се намира на 500 километра от границата с Украйна.

Отговорност за атаката пое активист, близък до службите за сигурност, който бил получил информация за посещението на президента на Русия в този парк.

Ситуацията в Бахмут: "Вагнер" се опасява от украинска контраатака

Дронът обаче се разби на около 20 километра източно от Руднево, преди да достигне крайната си цел.

Експертът от Украинския институт за бъдещето, политологът Юрий Романенко каза, че миналата седмица офицери от украинското разузнаване са получили информация за пътуването на Путин до този парк и дори са получили карта на преминаването му през парка.

"Нашите хора изстреляха дрон камикадзе, който прелетя над всички противовъздушни отбрани на Руската федерация и падна недалеч от индустриалния парк. Когато сутринта се разбра за дрона в Кремъл, започна сериозна суматоха. Песков написа за Путин нов график за работа в Кремъл“, информира той.

Припомняме, че БПЛА на Въоръжените сили на Украйна с експлозиви беше открит на 24 април 2023 г. от местни жители близо до Ногинск.