В отговор на въпрос дали „ядреният чадър“ се простира върху новите територии на Русия, президентският говорител Дмитрий Песков каза, че регионите, включени в състава, са неразделна част от Руската федерация и тяхната сигурност е гарантирана на равни начала. 

„Всички тези територии са неразделна част от Руската федерация и съответно всички те са защитени, тяхната сигурност е осигурена точно на същото ниво, както на останалата територия на Русия“, подчерта говорителят на Кремъл.

Донецката и Луганската народна република, Запорожката и Херсонската област бяха приети в Руската федерация „сравнително наскоро“, уточнява Песков, така че сега се работи за интегрирането им, включително в руската система за сигурност.

Припомняме, съгласно клаузите на споразуменията за преходния период за интегриране на новите територии в Русия, съответните процедури за въвеждане на Луганска и Донецка народна република и Херсонска и Запорожка област в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Руската федерация трябва да бъдат завършени до 1 януари 2026 г. Говорим и за военна интеграция, което предполага, освен въвеждането на стандарти за сигурност, установяването на правила за военна служба.

Превод: GlasNews