Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза на 24 април, че Русия ще трябва да избута украинските войски още по-навътре в страната, като по този начин разшири така наречената „санитарна зона“. Този ход се дължи на доставката на ракети ATACMS с голям обсег, които Съединените щати може да предоставят на Украйна.  

По време на брифинга на говорителя на Кремъл беше напомнено, че на фона на потенциалните доставки на ракети ATACMS за украинските въоръжени сили многократно се казваше, че колкото повече оръжия с голям обсег имат украинските въоръжени сили, толкова повече Русия ще разширява „буферната зона”, съобщава Ройтерс.

„Да, нищо не се променя в това отношение“, отговори Песков.

В същото време, както обикновено, Песков не пропусна да добави, че военните са по-компетентни в борбата с оръжията, доставени на Киев, по-специално по отношение на нанасянето на превантивни удари по местата, където има натрупани оръжия.

„Това е по-скоро в компетенциите на... въоръжените сили, които провеждат специална военна операция, затова ние не сме компетентни да казваме нищо по този въпрос“, вдигна рамене Песков.

За каква "буферна зона" говорим?

Украинският президент Владимир Зеленски каза в понеделник, че украинските въоръжени сили все пак ще получат ракети с голям обсег ATACMS. Във връзка с това изявление припомняме, че през март тази година Песков коментира думите на Владимир Путин, че единственият начин за „защита на руската територия“ от украински атаки е създаването на „буферна зона“, така че територията да е извън зоната на обстрел от украинските въоръжени сили.

На свой ред Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, отговори, че подобни изявления на ръководителя на Кремъл показват по-нататъшна ескалация на руско-украинската война. Според него това е пряко доказателство, че Руската федерация не е готова да живее в съвременните обществено-политически отношения и да се съобразява със суверенните права на другите държави.