Русия е пратила в затвора повече от 200 пленени украински бойци, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА, публикувано в неделя.

"Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", заяви Лавров.

Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в извършването на многобройни издевателства във войната, която Русия започна с пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ООН е открила постоянни доказателства за военни престъпления и нарушения на правата на човека, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, в която се твърди, че насилственото депортиране на украински деца от страна на Москва е война е военно престъпление.

"По пътя ни към постигане на правосъдие основният резултат от годината е несъмнено заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд за Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин. "Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона", допълни той.

Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 121 000 руски престъпления, свързани с агресия и военни престъпления, според нейния уебсайт.

ООН също така е установила няколко случая, при които украинските власти са извършили нарушения на човешките права на хора, обвинявани в сътрудничество с руските власти, пише БТА.

Лавров заяви пред РИА, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е започнал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица."Те включват не само членове на радикални националистически асоциации, представители на украинските сили за сигурност и наемници, но и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", заяви Лавров."Тези от тях, които са обвинени задочно, са поставени в списъка на международно издирваните лица", допълни той.