На медиите стана известно, че бившият началник на Генералния щаб на ВКС генерал Виктор Афзалов е назначен за временно изпълняващ длъжността главнокомандващ на ВКС на Русия.

Според РИА Новости той е заменил бившия пенсиониран генерал Сергей Суровикин.

Информиран източник на медията каза, че по-рано, през 2020 г., Афзалов вече е заемал същата длъжност. Той смени Суровикин, докато ръководеше Обединената групировка на войските в зоната на НВО.

Оставката на Суровикин бе обявена преди това от бившия главен редактор на "Ехо Москвы" Алексей Венедиктов. Това сочат и източници на РБК.

Един от тях добави, че сега бившият главнокомандващ вече не е заместник-командир на силите на НВО.

За новия главнокомандващ е известно, че е роден през 1968 г., завършил е Висшето военно училище по радиоелектроника на ПВО "Пушкин". Афзалов е завършил и Военния университет за противовъздушна отбрана и Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.

Преди това той заемаше постовете на началник на изчислението на отдела за бойно управление на групата зенитно-ракетни дивизии на корпуса на противовъздушната отбрана, беше първи заместник-командир на ВВС и армията за противовъздушна отбрана.

През декември 2022 г. Афзалов е удостоен със звание генерал-полковник.

Сергей Суровикин беше назначен за главнокомандващ на ВВС през октомври 2017 г.

Държавната дума за първи път разкри истината за изчезналия генерал Суровикин