През юни 2020 г. един сравнително малко известен извън пределите на страната си украински олигарх предизвика научна сензация и привлече вниманието на целия свят. Причината бе, че в имуществената си декларация като депутат Виктор Медведчук бе написал, че е собственик на фрагмент от Библията на Гутенберг от 1455 г.

Че някой в Украйна притежава част от най-старата печатна книга в света тогава стана обект на тотално изумление и остави в сянка всички 25 апартаменти и къщи, 18 мерцедеса, бижута, скъпи часовници и картини, притежавани от един от най-богатите украинци.

Оказва се обаче, че шокиращите новини около Медведчук не свършват дотук. В дните на руската инвазия в Украйна се заговори, че именно той е марионетката на Владимир Путин, която готвят да замени сегашния украински президент Володимир Зеленски.

Според бившия държавен глава Виктор Ющенко този сценарий бил в ход, разкри пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. Той научил това лично от Ющенко по телефона.

Подобен план не звучи нелогично, като се има предвид колко топли са били през годините връзките между киевския олигарх и господаря на Кремъл Владимир Путин.

Виктор Медведчук, депутат от проруската партия “Опозиционна платформа - за живота”, никога не е крил русофилските си настроения. След анексирането на Крим той отказа да смята Русия за страна агресор и продължи често да пътува за Москва на срещи с официални лица.

През май 2021 г. украинската прокуратура предяви срещу него обвинения в държавна измяна и го прати с гривна на крака под домашен арест, който бе удължаван неколкократно, последния път до 10 март 2022 г.

Медведчук бе обвинен, че е разкривал секретни данни за разположението на украински военни части. Освен това е предал на руските власти лицензи за добива на петрол и газ от находище в Крим.

Няколко месеца преди ареста срещу олигарха и третата му съпруга - телевизионната водеща Оксана Марченко, бяха въведени санкции, като украинският Съвет за сигурност обяви, че срещу тях тече следствие за участие във финансиране на тероризъм.

Под санкциите попаднаха и три телевизионни канала, проформа принадлежащи на друг украински депутат - Тарас Козак, но де факто свързани с Медведчук. В основанието за блокирането на каналите се посочва, че те са източник на проруска пропаганда и са финансирани от Москва по заобиколен начин, че разпространяват дезинформация и опитват да подкопаят европейския стремеж на Украйна.

Медии в Киев твърдят, че Путин много уважавал Медведчук и го смятал за един от хората в Украйна, на които би могъл да разчита в пълна степен.

Отношенията между двамата надхвърляли политическото съюзничество. През 2004 г. руският президент става кръстник на дъщерята на олигарха - Даря. Самият Медведчук разказал в интервю за тв канала “Россия 1”, че съпругата му Оксана Марченко помолила мъжа си да покани Владимир Владимирович за кръстник на детето, а руският президент с удоволствие приел.

Миналата година украинската версия на списание “Форбс” оцени състоянието на олигарха на 620 млн. долара, като го постави на 12-о място сред най-богатите хора в страната.

Преди време журналистическо разследване показа, че дори по времето на домашния му арест, богаташът е продължил ремонта на своя дворец близо до Киев. Имението с жилищна площ от над 2000 кв м разполагало с близо 100 стаи. Специална галерия приютявала огромната семейна колекция от 530 ценни картини и 227 икони.

В едното крило на двореца бил разположен спа центърът със стаи за масаж, хидромасаж, солна стая, фитнес зала, сауна, хамам и 18-метров басейн. В отделна стая от 28 кв. м се съхранявали играчките за елха. В огромния дом имало и изба със скъпи вина, както и фризьорски салон. Кабинетът на олигарха бил с площ 45 кв. м, а в него имало и тайна стая за собственика в случай на опасност.

Семейството притежава и яхта за 200 млн. долара, но тя бързо била прехвърлена на офшорна компания след наложените срещу депутата персонални санкции.

Роденият на 7 август 1954 г. в Почет бизнесмен и политик е юрист по образование и до 1989 г. работи като адвокат. През 2000-2001 г. става зам.-председател на украинския парламент, а по времето на президента Леонид Кучма е смятан за неговия сив кардинал. През 2004 г. е обвинен в изборни фалшификации, довели на власт проруския президент Виктор Янукович.

По време на въвеждането на санкциите срещу него стана ясно, че Медведчук и съпругата му имат 97 фирми, 44 от които са регистрирани в Кипър, 15 в Украйна, 12 - в Русия, 11 - на Британските Вирджински острови и 5 в България – става дума за ваканционни имоти и за земеделски земи. Всички те са в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево.

Медведчук е купил чрез компаниите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 г. - две години след като напуска влиятелен пост в администрацията на първия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съдебен съвет на Украйна, който има пряка роля в кариерното развитие на съдиите.

За купуването на недвижимата собственост Медведчук е вложил в петте фирми капитал в размер на 37 милиона лева - около 19 милиона евро по сегашния курс.

Става дума за компаниите “Пърфект Ленд Пропъртиз”, “Анаптиксис Дивелопмънт”, “Ескафеас Кънстракшънс”, “Хр. Атанасио Кънстракшънс и Дивелопмънтс”, “Политими Джиа Пропъртиз”. Всички те са основани с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти.

Освен с медии бизнесът на Медведчук е свързан с добив на нефт и газ, агробизнес, строителство.

Източник : "24 часа"