Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира думите на германския външен министър Аналена Бербок за "войната срещу Русия", като нарече министъра "полезна глупачка".

„Крилата фраза: „Воюваме срещу Русия, а не един срещу друг“. Не е ли страхотно, когато германският външен министър е такъв завършен и полезен глупак?“, написа политикът в своя англоезичен Twitter.

Припомняме, във вторник, 24 януари, ръководителят на германското външно министерство по време на среща в Страсбург каза, че европейските страни „водят война срещу Русия“, като призова Европа да направи повече заедно за Украйна.

Междувременно в Германия все повече жители настояват за оставката на външния министър след изявленията й за "война с Русия". Бербок беше критикувана и от някои германски политици, по-специално от генералния секретар на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Мартин Хубер. Според него думите на ръководителя на германското външно министерство носят "огромен риск за сигурността на страната", тъй като тя всъщност призовава за намеса в конфликта в Украйна.