Русия може да обмисли сценарий с удар по три ядрени обекта в Украйна, ако се потвърди опитът за атака на Смоленската (Десногорска) атомна електроцентрала (АЕЦ) с ракети на НАТО. Това съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя канал в Telegram, видя GlasNews.

В случай, че заплахата от Смоленската АЕЦ стане реална, Медведев предложи да се обмисли вариантът за едновременен руски удар по Южноукраинската АЕЦ, АЕЦ Ровно и АЕЦ Хмелницки, както и по ядрени съоръжения в Източна Европа.

„Няма от какво да се срамуваме“, заключи Медведев.

Така Медведев реагира на ракетната атака, която руската противовъздушна отбрана свали над района на Брянск. 

В неделя губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че руската ПВО е свалила две ракети, за които се предполага, че са изстреляни от украинската страна. В резултат на падането на една от ракетите в 14:00 часа е напълно унищожена дъскорезница в село Бътош. Това селище се намира северно от Брянск, на 165 километра от границата с Украйна. Друга свалена ракета падна в поле и избухна там, без да нарани никого.

Богомаз твърди, че в резултат на падането на ракетите няма пострадали хора.

Междувременно Rosmedia Mash написа, че ракетите са били изстреляни от украинските военни, които се предполага, че са се опитали да атакуват атомната електроцентрала в Десногорск в Смоленска област и военно летище в Калуга. Медиите заключиха, че руският тил е бил атакуван от британските ракети Storm Shadow.

Украинската страна не коментира инцидента.