Медиите съобщиха за странен инцидент, станал в нощта на 14 юни във Волгоград. Градът и районът бяха събудени от силния звук на експлозия.

Според изданието V1.RU моментът на инцидента е заснет от улични камери за наблюдение, които се намират в районите Краснооктябрски и Дзержински. На видеото, което е заснето в един от районите, е посочен часът - 01.55, след което се чува оглушителен вой на сирени.

Според очевидци не само се чула, но и се виждала ослепителна светкавица. Тя вдигнала хората от леглата им, а те спешно изтичали да проверят как са децата. „Тресеше се още един час“, признават те.

В квартал Городищенски след експлозията мобилните комуникации изчезнаха и жителите не можели да се свържат с никого. Свидетели са уверени в ударната вълна, която е заляла Волгоград.

Второто видео е направено в квартал Краснооктябрски на града. Камерата засне случващото се от точка в близост до къща номер 29 в Гвардейска дивизия. На кадрите се виждат прахови частици във въздуха от експлозията, работещи сирени.

Някои от жителите твърдят, че това се е случвало в детството им, когато са прелитали военни самолети. Но тогава се чувало пукане, а сега - оглушителна експлозия с рев.

Спешните служби не коментираха инцидента, като посочиха, че в града няма спешни случаи. Това съобщиха в регионалното министерство на извънредните ситуации.

Според руският пилот Юрий Ситник, който даде обяснение на изданието, вероятна версия е свръхзвуков звук и самолет, който е причинил „експлозията“ с движението си.

По думите му свръхзвуковото "догонва" самолета, но пред изпъкналите части на плавателния съд се натрупва въздух с висока плътност. Той обясни, че в аеродинамиката този ефект се нарича ударна вълна.

Когато самолетът го преодолее, се издава такъв звук. На съвременните самолети с „тънък“ дизайн на крилата „ребрата“ са оставени, за да се предотврати „изтичането“ на въздух от зона с по-високо налягане към по-ниско. Експертът сравни ефекта така: „както когато се спука балон“.

Впрочем това не е първият път, когато градът се разтърсва от странни експлозии. Подобен инцидент бе отбелязан в края на май, записан и от камери за външно наблюдение.

Превод: GlasNews