Русия изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, цитирани от ТАСС.

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

Според организацията мироопазващите сили включват подразделения на въоръжените сили на Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

"Основните задачи на Колективните мироопазващи сили ще бъдат защитата на важни държавни и военни обекти, подпомагане на силите на реда и закона на Република Казахстан за стабилизиране на ситуацията и връщането й в правното поле", подчертават от ОДКС и посочват, че прехвърлените в средноазиатската страна части са от руските Въздушно-десантни войски, които са транспортирани със самолети на Въздушно-космическите сили.

Припомняме ви, че бурните протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на втечнения газ. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алма-Ати (югоизток) и други градове в цялата република.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в цялата страна за две седмици и правителството беше освободено.

Междувременно престрелките между протестиращи и силите на реда продължават, като най-напрегната остава ситуацията в Алма-Ати. Водят се престрелки на централния площад, съобщава се за убити.

Трето тяло на обезглавен военен откриха силите на реда в размирния град, съобщава се няколко десетки жертви от страна на протестиращите, както и за над 1000 ранени.

Протестите в Казахстан: Загинали са десетки протестиращи и полицаи, арестувани са хилядиМВнР препоръчва на българските граждани да избягват пътувания до страната

Арестувани са 2298 от протестиращите, а на видеокадри от арестите и обиските се вижда, че немалко от тях са били въоръжени.

Външното ни министерство вече призова българите да не пътуват до Казахстан заради размириците в средноазиатската страна.

Към момента в българското посолство в столицата Нур Султан не са постъпвали данни за задържани или пострадали наши сънародници.

"Мисията ни следи ситуацията и е в готовност за оказване на съдействие при необходимост", уточняват от Външно.

Българите, пребиваващи временно или постоянно в страната, следва да имат предвид, че на територията на Република Казахстан са въведени множество ограничителни мерки, като е в сила и комендантски час между 23.00 ч. и 7.00 ч.

При нужда от съдействие, те могат да се обърнат към посолството на България в Нур Султан на следните телефони: +7 7172 90 15 15 и в извънработно време на телефонни номера +7 701 371 07 64, +7 701 313 25 67, информират още от МВнР.