По време на двучасовото интервю с бившия водещ на "Фокс нюз" Тъкър Карлсън руският президент Владимир Путин сякаш използваше ръката си, за да контролира треперещия си крак, което породи спекулации за здравословното му състояние, пише британското издание "Mirror".

71-годишният Путин беше забелязан да контролира треперещия си крак, което го накара да използва ръката си, за да го успокои, като същевременно имаше пристъпи на кашлица и прегракване на гърлото. Тези моменти се появиха заедно с твърденията за притежаването от Русия на превъзходни "свръхзвукови ракети" и определянето на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович като "шпионин".

Какво каза Путин в първото си интервю за западен журналист след началото на войната

Преди това отново бяха изразени опасения относно физическото поведение на руския президент, например когато той направи странни гримаси по време на срещата си с президента на Беларус Лукашенко на 28 януари. Някои се усъмниха в доброто му състояние и предположиха, че изглежда объркан, твърди британското издание.

Въпреки постоянните слухове за здравословното състояние на Путин от западните медии, включително твърдения за сърдечен арест при падане или рак, който налага използването на двойници, Кремъл постоянно отхвърля тези твърдения.



Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, повтори, че Путин е в добро здраве, като определи подобни слухове като "фалшиви новини" и заяви, че те само забавляват Кремъл.

Песков заяви: "Всичко с него е наред, това е абсолютно поредният фалшив слух. Тези [истории] спадат към категорията на фалшивите новини, обсъждани със завидна упоритост от редица медии. Това не предизвиква нищо друго освен усмивка [в Кремъл]".

Спекулации за здравословното състояние на Путин са изказвани и преди. След руската инвазия в Украйна през 2022 г. в изтекли документи се твърди, че Путин има болест на Паркинсон в ранен стадий и рак на панкреаса, които му причиняват болки, както и "състояние на подпухналост на лицето и други странични ефекти - включително пропуски в паметта". Твърденията бяха отхвърлени от руски официални лица.

Въпреки това, въпреки продължаващите спекулации, реакциите към появата на Путин по време на интервюто бяха смесени. Докато някои в социалните медийни платформи като X, ( Twitter ), коментираха видимо доброто му здраве, други останаха скептични, припомняйки предишни слухове за доброто му състояние.



Един потребител с джоб @RealCalvinX заяви: "Не казваха ли, че Путин имал рак и бил в много лошо здравословно състояние? На мен ми изглежда доста добре." Друг, с джоб @richardbteed, написа: "Путин със сигурност ми изглежда здрав. Какво да кажем за всички тези разговори за здравето му."

Това беше първото интервю на Путин за западна медия след мащабната му инвазия в Украйна преди две години. По-голямата част от интервюто, публикувано в четвъртък в мрежата на Тъкър Карлсън, беше фокусирана върху Украйна, където войната наближава две години.

Путин повтори твърдението си, че нахлуването му в Украйна, което Киев и неговите съюзници определиха като непровокиран акт на агресия, е било необходимо, за да се защитят рускоговорящите в Украйна и да се попречи на страната да представлява заплаха за Русия, като се присъедини към НАТО.

Путин изтъкна отказа на украинския президент Володимир Зеленски да проведе разговори с Кремъл. Той заяви, че от Вашингтон зависи да спре доставките на оръжие за Украйна и да убеди Киев, който той нарече "сателит" на САЩ, да седне на масата за преговори. Путин заяви: "Не мога да се съглася с това, което се случва в Украйна: "Ние никога не сме отказвали преговори. Вие трябва да кажете на сегашното украинско ръководство да спре и да седне на масата за преговори".

Путин предупреди, че Западът никога няма да успее да нанесе "стратегическо поражение" на Русия в Украйна и отхвърли твърденията, че Русия крие планове за нападение срещу Полша или други страни от НАТО.