Вадим Бойко, заместник-началник на Тихоокеанското висше военноморско училище, е починал при неясни обстоятелства във Владивосток, съобщиха местните медии, като уточняват, че става дума за самоубийство.

"Полковник Вадим Бойко, заместник-началникът на ТОВВМУ по въоръжението, се застреля тази сутрин. Дошъл на работа и си пуснал куршум в слепоочието", пише в. "Дальневосточные ведомости".

Владимир Ошченко, редактор на обществената телевизия "Приморие", също смята, че военният се е самоубил. "Когато офицерите започнат да се застрелват, нещо в държавата и в държавната служба не е наред", пише той. Според журналиста информацията за самоубийството на Бойко му е била потвърдена от пресслужбата на Тихоокеанския флот.

Каналът в Telegram Baza пише, че сутринта на 16 ноември от кабинета на Бойко, който отговарял за работата с мобилизираните, се чули пет изстрела. Според канала криминалистите на мястото на инцидента са открили пет гилзи и четири пистолета "Макаров". "Излиза, че полковникът се е прострелял в гърдите пет пъти", пише Baza.

Правоохранителните органи все още не са коментирали ситуацията, предаде dir.bg. Няколко дни след началото на мобилизацията в Иркутска област местен жител откри огън по военния комисариат в град Уст-Илимск. Александър Елисеев, областният военен комисар, бе тежко ранен. Името на стрелеца е Руслан Зинин и той бе задържан.

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно дело по членове за посегателство срещу живота на военнослужещ и незаконно носене на оръжие. Тогава бе съобщено, че Зинин е извършил престъплението, защото най-добрият му приятел, който не е служил в армията, е бил мобилизиран.