"Има съобщения за няколко факта за присъствието на наборни военнослужещи в части от руските въоръжени сили, участващи във военната специална операция на територията на Украйна", каза преди минути по време на брифинг генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната.

Малко по-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че руският президент Владимир Путин е бил уведомен, че е изпълнено указанието му категорично да се изключи използването на наборни военнослужещи за изпълнение на задачи в Украйна. 

„По указание на Путин в Главната военна прокуратура са изпратени материали за правна оценка на действията и наказания на длъжностни лица, замесени в неспазването на тази инструкция“, добави Песков.

Както припомни прессекретарят на руския ръководител, преди началото на военната спецоперация на Русия в Украйна, по указание на президента на Руската федерация, върховния главнокомандващ Владимир Путин, всички командири на въоръжените части бяха инструктирани. Ставаше дума за категоричното изключване на участието на срочни военнослужещи за изпълнение на всякакви задачи на територията на Украйна.

Генерал-майор Игор Конашенков, представител на руското министерство на отбраната, уточни, че към момента почти всички подобни военни са изтеглени на руска територия.

Припомняме, руският президент Владимир Путин заяви вчера, че във военната операция на Русия в Украйна не участват и няма да участват нито срочнослужещи, нито резервисти.

"Бих искал да подчертая, че наборните войници не участват и няма да участват в бойни операции и няма да има допълнително призоваване на резервисти от запасните сили. Само професионални военнослужещи ще изпълняват възложените им задачи", заяви руският лидер във видеопослание към жените по случай 8 март, публикувано на уебсайта на Кремъл.