Най-малко един човек загина след избухването на пожар през изминалата нощ в един от най-големите молове в предградие на Москва. Това предизвика частично срутване на сградата, затрудило усилията на пожарникарите да изгасят пламъците, съобщи руското министерство за извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

Загиналият е охранител в хипермаркета. Той бил затрупан от отломки след избухване на пожара.

Пожарът е възникнал в хипермаркет "ОВI" в мол "Мега Химки" в едноименното московско предградие. Руски медии отбелязват, че той е третият по големина в страната.

Според последни данни пожарът, който обхвана 18 000 квадратни метра, е локализиран върху 7000 кв. метра, а за гасенето е предвидено да бъде привлечена и авиация.

В горящия хипермаркет избухнал взрив, след което започва срутване на конструкцията. Предполага се, че по време на пожара са се взривили газови бутилки.

„Поради срутването на покрива огънят незабавно се разпространи на голяма площ“, каза министерството за извънредните ситуации в "Инстаграм" и отбеляза, че работата на пожарникарите е била затруднена. Хипермаркетът е почти напълно разрушен. Огънят не се е разпространил върху останалата част на мола.

В гасенето на пламъците са ангажирани повече от 70 души и 20 единици техника.

Основна версия за пожара е късо съединение. Спасителните служби съобщиха, че причината вероятно са нарушения при заваръчни работи в пристройка към сградата.

„Разглежда се и версията за умишлени действия, като палеж“, съобщиха службите за спешна помощ, цитирани от агенция Интерфакс.

"Версията за палеж в момента, така да е каже, е най-малко вероятна", каза обаче пред журналисти прокурорът на Московска област Сергей Забатурин.