Жителите на Нова Москва чуха взривове рано сутринта на 4 юли. По предварителна информация взривовете са прозвучали в района на селището Марушкинское.

Според събеседници на Шот два дрона са били свалени край селата Валуево и Кривошейно. Всичко се случило в 6 часа сутринта. В същото време оперативните служби получиха няколко сигнала наведнъж за звуци от експлозии и падащи отломки.

По-късно ликвидирането на два дрона в Нова Москва беше потвърдено от ТАСС и РИА Новости. Още един БПЛА беше свален в района на Калуга. Всички ликвидирани дронове са били от типа хеликоптери. Те са били насочени към Москва, но са унищожени.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза на 4 юли, че се предполага, че украински дронове са атакували руската столица и района на Москва. Това се казва в съобщение, публикувано от неговата пресслужба в канала Telegram.

Според кмета на Москва руските сили за противовъздушна отбрана са свалили всички дронове над столицата на Руската федерация и Московска област.

"В момента атаките са отблъснати от силите за противовъздушна отбрана, всички открити БПЛА са ликвидирани. От съображения за сигурност някои полети временно са пренасочени от летище Внуково", се казва в доклада.

Собянин каза, че в 8 часа сутринта ограниченията за полети в района на летище Внуково са премахнати.

Според кмета на Москва жертви и ранени няма.

По-късно стана известно, че още два дрона са били свалени в Нова Москва с помощта на система за противовъздушна отбрана, няма жертви.

„Още два БПЛА бяха свалени от система за противовъздушна отбрана в Нова Москва, близо до село Кривошеево, няма жертви“, цитират журналистите информиран източник. Общо пет дрона бяха свалени в столичния регион сутринта на 4 юли, единият от които падна близо до Кубинка.