Русия заяви, че доставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна, за което САЩ взеха решение, е "признание на слабост", което ще превърне Вашингтон в съучастник в смъртта на мирни граждани, вследствие на използването на тези оръжия, забранени в голяма част от света, съобщи Франс прес.

"Изпращането на касетъчни оръжия е жест на отчаяние и признание за слабост в контекста на провала на предполагаемата украинска контраофанзива", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Джип с мигранти е катастрофирал на АМ Тракия, има жертва

Руската дипломация порица и "циничен опит да се удължи агонията на сегашните украински власти, без да се отчитат цивилните жертви" на касетъчните бомби. "Доставяйки касетъчните боеприпаси, Вашингтон ще стане съучастник" и ще носи "пълна отговорност за смъртните случаи, причинени от експлозиите, включително тези на руски и украински деца", добавя Москва.

Тези оръжия са забранени в редица държави, особено в Европа, които са подписали Конвенцията от Осло от 2008 година. Нито САЩ, нито Украйна, нито Русия обаче са страни по нея. Употребата им е много спорна, тъй като зарядите, които разпръскват, причиняват много съпътстващи цивилни жертви.

Държави се обявиха срещу предоставянето на касетъчни боеприпаси на Киев

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението да се доставят касетъчни бомби на Украйна е било "много трудно", но е било "правилната стъпка".

"Поредното оръжие-чудо, на което залагат във Вашингтон и Киев, без изобщо да се замислят за тежките последствия, изобщо няма да повлияе на хода на специалната военна операция, чиито цели и задачи ще бъдат изпълнени изцяло", увери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Москва нарича водената от нейните сили война в Украйна "специална военна операция".

Вашингтон осъзнава, че обещанията на Украйна да използва касетъчните оръжия "акуратно" и "отговорно", не струват нищо, добави Захарова, цитирана от БТА.

Канада, Германия и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обявиха против използването на касетъчните боеприпаси, които САЩ изпращат на Украйна.